Ziek na Corona?

Een van mijn coachees wees me op een interessante documentaire op NPO start, ziek na Corona

Petra Grijzen duikt in de wereld van het Nederlandse post-covid onderzoek. Is er hoop op een mogelijke behandeling? Aan het woord komen 2 post Covid patiënten die absoluut niet uniek zijn want er zijn er vele duizenden.

Spierbelasting bij post covid

Wat gaat er mis in het lichaam van Post Covid patiënten. Rob Wust uit het VU Amsterdam deed hier onderzoek naar en kwam tot een aantal interessante conclusies. Zo ondervond hij dat sporten bij Post Covid patiënten averechts werken. Hij onderwierp mensen met en zonder Post Covid aan een fietstest en kwam tot de conclusie dat er iets in de spieren misgaat waardoor ze achteraf nog slechter kunnen bewegen. Het weefsel van een spier blijkt er daadwerkelijk anders uit te zien na inspanning bij Post Covid patiënten. Het kan soms wel tot 2 weken duren voordat dit, na een te zware belasting is hersteld.

Ontstekingscellen bij post covid

Enkele van de hypotheses zijn voortdurende infecties in het lichaam. Een continue te hoog cortisol niveau en een hyperactief immuunsysteem. Duidelijk is wel dat alle Post Covid patiënten een energietekort hebben. In een wetenschappelijk onderzoek is ook gekeken naar de activiteit van ontstekingscellen in onder andere de hersenen. Het onderzoek bij 50 Post Covid patiënten verteld dat er wel degelijk ontstekingscellen aanwezig zijn in de hersenen.

Beter ademen bij post covid

Wanneer ik Post Covid patiënten begeleid bij het beter ademen waarschuw ik ze altijd voor te veel inspanning. Beter ademen door de neus en vanuit de buik is cruciaal. Wanneer ze eenmaal de eerste positieve signalen ondervinden en beter ademen ligt inspanning op de loer.
Er is een verschil tussen bewegen en sporten. Bewegen is uitstekend maar doe het met mate. Het is erg makkelijk om te veel te doen, zeker nadat men al 2 jaar aan het zoeken is naar meer energie.
Kijk eens naar de genoemde documentaire ziek na Corona om erachter te komen wat je zeker niet moet doen. Wil je jouw ademhaling inzetten om meer energie en rust te vinden neem dan eens contact op. Dit is vaak een veel betere manier naar een langzaam herstel.

Wil je meer informatie of een persoonlijk coach traject starten dan kun je rechtstreeks contact opnemen.

Sending
User Review
0 (0 votes)
Comments Rating 0 (0 reviews)