International Breathing Day

Morgen, 11 april wordt World Breathing Day gevierd. Het is een jaarlijks wereldwijd evenement dat in het leven is geroepen door de International Breathwork Foundation om genezing en de kracht van de adem te bevorderen. Ademwerk verwijst naar elk type ademhalingsoefening of -techniek voor mentaal, fysiek en spiritueel welzijn. Ademen bevordert ontspanning, verhoogt het energieniveau, verbetert de emotionele toestand en verlaagt het stressniveau. We ademen allemaal constant dezelfde lucht in, maar hoe vaak erkennen we hoe belangrijk onze adem is? Daarom staat de International Breathing Day in het teken van het opnieuw verbinden met onze menselijke realiteit!

Ademhaling en vertragen (Buteyko)

Ademhalingstechnieken kunnen bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn en worden al duizenden jaren beoefend in verschillende culturen over de hele wereld. Het doel van deze technieken is om de ademhaling te vertragen (Buteyko) en te verdiepen, waardoor het lichaam en de geest ontspannen en stress verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het beoefenen van ademhalingstechnieken kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid en het verminderen van symptomen van verschillende aandoeningen zoals stress en angst.
Door te ademen op een langzamere en diepere manier, activeer je het parasympathische zenuwstelsel, wat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel. Dit leidt tot een lagere hartslag en bloeddruk, en tot een gevoel van rust en kalmte.

Ademhaling en beter slapen

Ademhalingstechnieken kunnen ook bijdragen aan het verbeteren van de slaap. Door voor het slapen gaan enkele minuten diepe ademhalingsoefeningen te doen, kan je lichaam ontspannen en tot rust komen. Dit leidt tot een betere nachtrust en meer energie overdag.

Ademhaling en longaandoeningen

Daarnaast kunnen ademhalingstechnieken helpen bij het verbeteren van de longfunctie en het vergroten van de longcapaciteit. Door diepe ademhalingsoefeningen te doen, gebruik je de volledige capaciteit van je longen en train je de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling. Dit is vooral nuttig voor mensen met longaandoeningen zoals astma of COPD.

Ademhaling, focus en concentratie

Ten slotte draagt het beoefenen van ademhalingstechnieken bij aan een betere concentratie en focus. Door te ademen op een gecontroleerde en ritmische manier, kalmeert je geest en verminderen afleidingen. Dit is vooral handig voor mensen die vaak afgeleid worden of moeite hebben met het behouden van focus gedurende langere tijd.

International Breathing Day heeft als doel ons bewuster te maken van de kracht van onze ademhaling. Ons zelfherstellende vermogen te vergroten en het opnieuw verbinden met onze menselijke realiteit!

Wil je meer informatie of jouw ademhaling verbeteren dan kan dat via: contact opnemen